Inledning

Tredelad kostym
varken kvinna eller man
en välklädd queer

Välkommen till min blogg, jag heter Johanna Patrik Sten och jag är queer. Namnet Johanna är mitt dopnamn, Patrik är den del av mig som är en androgyn man, Sten är det namn jag tog mig när jag gifte mig med min älskade make Johan.

Mina syften med dessa texter är att komma ut, bli öppen med vem jag är. Jag behövde gå en lång väg för att hitta mig själv, den som gömde sig bakom förutfattade meningar och inlärda beteenden sen barnsben.

Jag började livet som en flicka, Johanna Kristina Viktoria Jonsson. När jag föddes visade mitt personnummer att jag var flicka, på grund av min kropps utseende. Jag blev aldrig tillfrågad, ingen väntade med att könsbestämma mig tills de fått höra min mening, allt skedde naturligt och utan ifrågasättande. En mall, färdig och klar, väntade på denna nya människa. Utan att ana oråd iklädde jag mig rollen som flicka och började livet.

Så vem är jag?

Det är en fråga som jag, liksom många andra, ansåg vara besvarad när jag slutade gymnasiet. Då var det väl meningen att vi skulle veta det eller hur? Vi skulle sluta skolan, den ljusnande framtid är vår, och få jobb, pengar och familj och så vidare. Så blev dock inte, i alla fall inte för mig. Ärligt talat hade jag knappt någon aning om min framtid eller vad jag skulle bli. Minst av allt väntade jag mig att ifrågasätta allt från mina kostval till vilket pronomen jag vill bli tilltalad med.

Du har kanske inte tänkt på det, men våra kön styr oss. De talar om hur vi ska vara, tänka och känna. Vi delas in i fack från födseln, efter vårt första andetag, vårt första skrik i denna främmande värld. Okända personer ser på oss, väljer rosa eller blått åt oss, och vi fortsätter att bära dessa etiketter om vi inte gör ett aktivt val att bryta oss ur. Ta tillbaka vår identitet och välja om vi vill ha etiketten kvar eller välja en ny, eller rentav ingen alls.

Det har tagit över trettio år för mig att dels se min etikett Kvinna och fundera på om jag vill ha den eller inte. Jag insåg att den kom med mycket bagage i form av roller, tankar och mallar jag inte trivs med, så jag gör mitt bästa för att välja bort den. Liksom jag försöker att inte köna människor jag möter och behandla dem utifrån bilden jag får av dem.

Min kostym, mitt jag håller ännu på att formas och förändras. Ett hobbyrum som ständigt skiftar och byter vinklar. Det har varit en lång resa till denna punkt, och resan är långt ifrån över. Kanske är denna blogg en dokumentation för mig själv av hur långt jag har kommit. Och jag hoppas att den kanske kan hjälpa någon annan som går i liknande funderingar. Du är inte fel, du är inte konstig. Finn vem du är, inte personen som de formade dig till. Ta tillbaka ditt jag och betrakta det, se vad du vill ha kvar och vad du vill ändra.

För det går, och det är en häftig och storartad känsla när det händer.

3 reaktioner på ”Inledning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s