Perspektiv

Byte av utsikt
när perspektiven ändras
ser vi varandra

En sak som vi människor gör är att skapa normer. Vi gör det utan att tänka på det, och lever till slut efter dem utan att ifrågasätta om det möjligen skulle finnas andra sätt att leva och se på världen.

Allt och alla som inte faller inom ramen för normen ser vi som avvikande och ”fel”, antingen uttalat eller outtalat. För oss veganer visas det mycket genom bristen på icke-animalisk kost på uteställen och i affärer. Rörelsehindrade personer upplever svårigheter att besöka ställen med trappor och blinda kan bli tvungna att klara sig utan blindskrift. För hbtq-människor kan det visa sig på många sätt. Alltifrån fel användning av pronomen till misshandel och diskriminering.

Vi har så många ord att beskriva detta avvikande med,denna icke-norm, men det är alltid i förhållande till normen i fråga. Icke-animaliskt, icke-alkoholhaltigt, icke-heterosexuellt och så vidare. Det är som om vi räknar med att alla ”normala” personer är heterosexuella, monogama, köttätare och med alla sinnen i behåll. De andra är konstiga och jobbiga, som på något sätt måste hanteras.

Jag slogs av en tanke för ett tag sedan, och vid det tillfället kändes det som om jag skulle vilja utropa Eruka! Hur skulle vår omvärld se ut om vi växlade perspektiv, och istället för att hålla oss till begränsande normer bytte sida och upptäckte att det vi såg som avvikande bara är avvikande från vår eget perspektiv? Om det skulle vara så att vara köttätare eller monogam enbart var ett sätt att vara, och att grönsaksätande och flersam var andra? Det inte skulle behövas några ”icke” benämningar utan det skulle bara vara olika vägar att gå?

När jag tänkte på detta, så kändes det speciellt. Under större delen av mitt liv har jag avvikit från normer: vegan, queer, autist, flersam, nykterist. Men på något sätt har det alltid setts utifrån normer och hur jag stod i förhållande till dem och det har ofta känts jobbigt på olika sätt.

Så vad för slutsats kan vi dra av detta? Att det borde finnas fler perspektiv, fler sätt att leva och finnas. Olika sätt att se på världen, kanske skulle världen se lite bättre ut då.

Jag vet inte riktigt varför detta var så otroligt för mig att inse. Kanske hade jag inte riktigt förstått innebörden riktigt i ordet perspektiv, detta att ställa sig på en annan plats och få en annan vinkel, ett annat synsätt. Många jag har pratat flersamhet med reagerar näst intill med förvåning, lite ”går det verkligen att göra så?” och ”jag är monogam, eller jag tror det. Aldrig riktigt ifrågasatt det.” Normer är starka och de styr verkligen våra liv. Vi formar oss själva att bli smala, vackra, starka och framgångsrika. Gifter oss och skaffar barn, lever tvåsamt för det är så det ska gå till. Det är lätt att tro att ”alla gör så”, men jag tror inte riktigt att det stämmer. Om vi ser oss omkring finns det många människor som inte försöker leva efter en relationsidé som föddes på femtiotalet, det vill säga den berömda kärnfamiljen.

Det är så många som är skilda, lever sambos eller med flera partners. Extraföräldrar, plastföräldrar, styvdito. Vissa vill ha många barn, andra inga; vissa söker annan intimitet än sex, och andra trivs bäst utan partner.

Det är inte så i världen att alla lever efter normer och en liten grupp inte gör det. Men vi luras att tro det på grund av de skygglappar vi får av våra trånga perspektiv. Om vi skulle ta av dem, skulle vi se en annan värld då?

Kan inte låta bli att tänka på ett talesätt inom bdsm-sfären: ”your kink is not my kink, but your kink is ok.”

”Ditt sätt att tänka är inte mitt sätt men ditt sätt är okej.”

Något att tänka på?

En reaktion på ”Perspektiv

  1. ”Ditt sätt att tänka är inte mitt sätt men ditt sätt är okej.”

    Klart det är. Skulle jag vitsa till det lite också så skulle det bli något i stil med:
    Det är fegt men kanske tryggt att leva inom normen men om det är så särkilt normalt vet jag inte? 😉

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s