Inget medlemskort till queer

Gammal eller ung
alla är vi en familj
i regnbågsfärger

På min resa in i den regnbågsfärgade världen har jag besvärats av tvivel, röster i mig som säger att jag inte är ”tillräckligt” bisexuell, flersam och nu queer. Att jag borde ha insett detta för länge sen, att jag bara låtsades, försökte höra till en värld där ”riktiga” hbtq:are befann sig. Detta är en myt som är ganska utspridd både inom och utanför världen av queers.

Många har bilden att personer inom hbtq-sfären alltid inser sin läggning redan i unga år. Många gör det, ibland så tidigt som dagisålder, och dessa barn har ofta starka åsikter om vilka de är och vilka de blir attraherade av. Flickan vid namn Lotta kanske ser sig som Viktor och blir sårad när föräldrar och personal viftar bort det. Det är sant att många barn experimenterar med olika identiteter och många finner sig tillrätta i könet de blivit tilldelade men detta gäller inte för alla. Dessa barn som faller utanför normer behöver stöd och förståelse, annars kan det resultera i stora problem i vuxen ålder.

Det finns dock andra som, trots en känsla att vara särling och avvikande, fortsätter på spåren som lagts ut. Kvinnor dras till män och tvärtom, för att det är så det ska gå till i vårt heteronormativa samhälle. Förhållanden ska vara mellan två personer av motsatt kön, punkt. Vi anpassar oss så gott vi kan, många gifter sig och lever lyckligt tills de plötsligt blir förälskade i en person av samma kön, utan att ha haft en aning om sin läggning. Detta handlar inte om någon form av ålderskris utan enbart sen insikt. Ofta på grund av att inte veta om andra alternativ, eller så finns det en skräck över att hamna utanför. Att vara den som avviker kan vara otroligt skrämmande.

Trots att det jämnt talas om att vi ska lyssna på oss själva och gå vår egen väg är de flesta av oss innerst inne livrädda för att inte passa in. Att förlora dem vi älskar, arbetar med, har en hobby med. Det är lätt att bli fnyst åt när en erkänner sådan rädsla, i vår omvärld där vi ska gå vår egen väg och skita i vad andra säger. Dessa åsikter tycker jag är okänsliga och visar en alarmerande brist på empati, vi har alla personer vi vill ha kvar och bli accepterade av. Den omvärld vi växer upp i kan vara väldigt kall och avvisande för de som avviker.
Det är allt annat än lätt att efter många år i ett monogamt heteronormativt förhållande inse sin homosexualitet eller i vuxen ålder inse sitt riktiga kön. De som vågar ta steget ut i ovissheten förtjänar all respekt och heder för det är inte alls lätt.

Jag tror att myten om att alla på regnbågsspektrat ska ha insett sin ”tillhörighet” från unga år förstör för många. Det har i alla fall gjort för mig, även om både jag och maken gjort vårt bästa för att övertyga mig om motsatsen. Det borde väl inte spela någon roll när insikterna kommer, bara de kommer? Även om det är lätt att tro det, så finns det inget medlemskort till queer, utan du skriver dina egna regler. Då borde det inte spela roll när eller hur insikten kommer. Den enda gräns som existerar för utveckling är döden och vi är inte ens säkra på att det är det yttersta. Så varför spenderar vi tid med att välja vilka som skall höra till eller inte?

Så för att sammanfatta sammanfattningen av sammanfattningen? Låt människor vara som de vill; hacka inte på familjefadern som kommer ut som homosexuell eller kvinnan som vid fyrtio inser att hon egentligen är man. Välkomna dem, de är också delar av familjen, och kanske är det inte helt deras eget fel att de är sena utan de normer som tvingas på oss, och den alltid närvarande rädslan av att bli ensamma. Den rädslan hindrar många att ta steget ut i en ny värld, och vissa gör det aldrig utan lever vidare ”som vanligt” och döljer sitt riktiga jag för världen.

Det är det mest tragiska av allt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s