Första maj och cis-normen

Binära system
lämnar många bakom sig
spräng gränserna

Det finns alltid osynliga grupper, människor som sällan nämns men som ändå finns. De som är på insidan av normer ser andra som avvikande, och alltid som en mindre grupp som knappt är värd att bry sig om. Det finns så många problem inom normen som måste tas upp, och en kan faktiskt inte bry sig om alla. Vi kommer till dem till slut, när allt annat är fixat. Det är fel enligt mig, alla måste få vara med från början i vårt önskade jämställda samhälle.

Alla kan vi hålla med om att det är ojämlikt mellan kvinnor och män, både på arbetsmarknaden och i hemmen. Misshandel, diskriminering och systematiskt förtryck kränker människors värde varje dag och vi är så vana vid det att vi knappt reagerar längre. Detta gäller dubbelt för unga och de som har osäkra arbeten, då de inte vågar säga ifrån om de blir sextrakasserade för då kan de förlora jobbet.

Men jag vill tala om en annan grupp; de som är utanför cis-normen av kvinna och man. De som har en annan könstillhörighet än det binära och som ofta glöms bort när det talas om feminism. Nu frågar sig säkert många vad cis är? En cis-person är en person som känner sig bekväm inom sitt givna kön och genus. En kvinna som upplever sig själv vara kvinna fysiskt, mentalt och känslomässigt är en cis-kvinna. Motsatsen till detta är transpersoner, som är en mycket stor grupp av varierade individer, inte bara de som faller inom det binära. På första maj idag väntade jag på att talen skulle inkludera några av dessa många gånger utsatta personer men inget nämndes. I tal om feminism och jämställdhet och att alla ska få vara med hördes inte ett dugg om icke-könsbinära människor, de som tagit steget utanför normer och ofta upplever en väldigt utsatt vardag. Det talades om sexualbrott, men inte om vad homosexuella, bisexuella och transpersoner upplever.

Detta är inte ovanligt enligt mig, jag har hört det förut och jag börjar bli trött på det. Detta är inte något som kan tas ”sedan”, varje dag blir transpersoner utsatta, mördade och offer för självmord. Vår värld är grym mot de som inte passar in, och normen av cis-personer är så oerhört stark. Vi måste tala om detta också, vi kan inte enbart fokusera på män och kvinnor och deras problem, det går inte att lämna en grupp vid sidan av och sedan gå tillbaka. För ärligt talat, vi kanske inte finns kvar då.

Det behövs mer kunskap om queer, trans och intersexpersoner. Intersex innebär individer som rent fysiskt inte har entydigt manliga eller kvinnliga kroppar och som läkare i många fall korrigerar i spädbarnsålder. De väljer ett av könen och korrigerar barnens kroppar så att de passar in. Ingen ursäkt, ingen åsikt om att det är fel utan det bara görs. Igår, idag och imorgon utan att människor är medvetna om det. Denna stympning ses som helt normal, en sak som skall göras för att dessa individer ”inte ska må dåligt och bli förvirrade”.

Jag vill sudda ut cis-normen och uppmärksamma allas problem och möjligheter. Vi måste gå som en grupp mot en feministisk och jämställd framtid. Män, kvinnor och icke-binära. Människor som kommer hit från andra länder med färdigheter och trauman förtjänar ett bättre bemötande än det vi ger. Precis som vår jord är vår gemensamma, så är också vår kamp.

Nästa första maj vill jag höra tal som även tar upp personer på regnbågsspektrat, ett helhetsperspektiv. Jag vill höra vad som kommer att göras för att underlätta skola, fritid och arbete. Hur långt vi har kommit med könsneutrala toaletter och ombytsrum, hur en utökad sexualundervisning i skolan även innehåller kunskap om intersex och queer. Hur människor utanför rollerna man och kvinna tas på allvar och blir en del av vägen framåt.

Inte sen, inte när allt annat är löst. Nu, när det behövs. Det är det enda som kan bekämpa rasism, utsatthet och okunskap. Nästa första maj vill jag inte stå och känna mig utanför i den framtid som kommer. Se bortom det binära och välkomna alla. Vi är fler än ni tror.

En reaktion på ”Första maj och cis-normen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s