Osynlighet

Osedd bland många
ett ständigt skugglandskap
kunskap belyser

Det är lätt att oavsiktligt osynliggöra grupper inom hbtqia genom att använda alla bokstäver när en enbart talar om en. Något som är vanligt, enligt min mening, är att folk säger hbtq men egentligen talar om h:et alltså homosexuella. Detta leder till ett en osynlighet samt missförstånd, när icke insatta människor använder ett paraplybegrepp för att tala om en enskild grupp. Det är inget problem en gång, men om det händer tio, trettio eller hundra gånger så är det skillnad. Lär dig begreppen och använd inte alla för att beskriva en.

Många är bekanta, i någon utsträckning, med hbt. Bokstäverna står för Homosexuella, Bisexuella och Transpersoner. Dessa har senare fått sällskap av q som står för Queer, I för Intersex och A som står för Asexuell. Det finns säkerligen fler bokstäver, men dessa är de mest synliga. Jag har fått uppfattningen att I:et och A:et är oftare använt i USA än i Sverige. Det som de flesta är bekanta med är hbtq.

Det är som sagt ett paraplybegrepp, och under paraplyet finns många undergrupper. Det finns helt klart tillfällen där det är aktuellt att använda alla bokstäver men det är inte alltid en bra idé. Speciellt som, enligt mig, de ofta används för att tala om manliga homosexuella. Män får strukturellt mer plats i samhället och så även inom minoritetsgrupper. Detta leder till ett osynliggörande av de andra grupperna, och då tänker jag speciellt på transpersoner, de som är intersex samt asexuella. Även bisexuella blir ofta bortglömda och missförstådda då de ofta hamnar mellan stolarna, svårt att passa in bland heterosexuella och bland homosexuella. Tänkandet ”välj en grupp och stanna där” är ganska vanligt.

Jag stötte på detta fenomen i internetserien Assigned Male (stripen i fråga) och det tog ett tag tills det sjönk in, men nu ser jag det oftare och det har börjat irritera mig. Alla dessa bokstäver står för saker, det är inte ett längre och mer komplicerat sätt att tala om cis-män som dras till andra män. Jag tror att detta är en kombination av att män tar plats och att bögar har en tung och smärtsam historia bakom sig, som fler och fler börjar känna till. Andra sidan av myntet är kvinnliga homosexuella som sällan syns eller diskuteras. Ordet homosexuell är fortfarande nästan synonymt med bög.

Detta fenomen sker inte bara utanför regnbågsflaggan så att säga. Även inom gruppen kan paraplybegreppet gälla för en enskild grupp. Jag har stött på det i en artikel om hur hbtq-rörelsen borde ta tillbaka Gud och sin tro från alla bigotta idioter som använder guds kärlek och ord för att föra fram sina fördomar och sin hets mot allt annorlunda. Jag började läsa och insåg rätt snabbt att det handlade om manliga homosexuella och inte många andra nämndes. Detta skildrade främst USA:s kamp för samkönade par att få gifta sig, och även här är det mest män som kommer fram. Det förekommer lesbiska par också, men vad jag kan se är inte ens transpersoner på kartan.

Mer information och kunskap behövs, särskilt när människor beklagar sig över Pride-parader och all uppmärksamhet människor på hbtqia-spektrat får. Behovet ifrågasätts – ”de får ju gifta sig och adoptera, de kan väl vara nöjda?” som om det är en ynnest som ges av ”de som är normala” och den som tar emot den skall tacka och bocka för att de ”minsann får höra till”. Det är fortfarande många som står utanför de privilegier som den stora massan tar för givet, att få gifta sig och skaffa barn är bara delar av det. Att få känna sig trygg, slippa diskriminering och bestämma över sin egen kropp är andra delar som fortfarande släpar efter utvecklingen. Så nej, prideparader kommer inte att försvinna, inte heller spridandet av information och kunskap om dem som lever utanför normer på olika sätt.

För mig var detta en ögonöppnare och nu kan jag inte undvika att se det, och kanske har det öppnat era ögon med. Den uppmärksammade debatten om transpersoner och offentliga toaletter och omklädningsrum har nog undgått få, och även om många kanske upplever den som lite löjlig är den otroligt viktig. När det gäller förtryck och diskriminering är något sällan enkelt, och kontrollen av offentliga inrättningar är ett ytterligare steg att stänga ute vissa samhällsmedborgare från faciliteter som borde vara öppna för alla. Transpersoner upplever mycket svårt i vardagen, svårigheter som i många fall möjliggörs av osynligheten som de lever inom.

Så försök att inte bidra till osynligheten genom att använda alla när ni talar om en. Dessa bokstäver är inte bara bokstäver, det är människor bakom dem. Att erkänna dem bryter inte ner någon äktenskaplig helighet eller struktur i samhället, det bidrar till att göra samhället mer öppet och empatiskt, något som alla vinner på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s