Man – Kvinna – Annat

I pappersdjungeln
finns enbart det binära
fler står utanför

Alla kan vi hålla med om att byråkrati och blanketter är en djungel, även de som arbetar på myndigheter och liknande kan ibland gå vilse och bli helt förvirrade av hopplösa blanketter och stelbenta tillvägagångssätt.

När det kommer till kön och genus är det extra krångligt. Något som verkar vara nästan ofrånkomligt är könstillhörighet på blanketter. Enligt mig skulle världen se mycket bättre ut om vi tog bort det juridiska könet, det som visar ditt kön på legitimation och pass till exempel. I dagsläget finns det enbart två kategorier där – man och kvinna. Det är troligen det som kommer att vara sist att ändras i vår kamp för ett mer öppet samhälle.

Det jag tänkte skriva om här är synen på det binära och det icke-binära. Till exempel, om du vill bli medlem i en organisation eller liknande och ser dig själv som icke-binär, skulle det vara okej för dig då att kryssa i rutan där det står ”Annat”? Jag kan säga, för egen del, att det känns lite kymigt.

Saken är att, för mig, så definieras kategorierna man och kvinna utifrån något som är och det som står utanför det binära definieras utifrån något som inte är. Jag tolkar det som att det binära är det som gäller och allt annat är okänt och konstigt.

Jag förstår dock behovet att gräva där vi står, och även om jag anser att det är fel väg att gå att införa ett tredje kön är det kanske så det måste gå till för att någon gång i framtiden slopa det juridiska könet och öppna upp för fler sätt att vara. Det finns många blanketter och liknande där det inte ens finns en tredje kategori, och personer kan bli tvingade att välja något som de inte känner att de är. För mig som är ”gender-fluid”, alltså lite kvinna lite man, lite queer så att säga, så kan ett sådant förfarande kännas fel.

Det är klart att jag också inser att när det kommer till fasta saker som myndigheter och statistik inte riktigt funkar med flytande genus och att vi måste välja ”en ruta”. Vi måste då fråga oss, behöver vi alla dessa könstillhörigheter? Måste det nödvändigtvis spela någon roll för handläggning av socialbidrag, medlemsansökning eller studieansökan?

Utvecklingen går framåt, och kanske blir vi vettigare en dag. Dock är det lång väg kvar innan vi kan slänga det juridiska könet på soptippen, och en ännu längre väg tills spädbarn inte blir påtvingade kön och identitet de kanske inte delar.

En reaktion på ”Man – Kvinna – Annat

  1. Intressant, en aspekt på behovet av den binära identiteten _kan_ vara för identifikation av en avliden t.ex. Annars måste det nog till ett nytt juridiskt kön. Tror jag. Detkan dock vara så att jag är ute och cyklar, att det finns något som funkar?
    Det finns ju fysiska skillnader mellan män och kvinnor i skelettt/benstomme som gör att man i princip börjar identfieringen med om det är en mans eller en kvinnas skelett man har framför sig…
    Ett annat ställe som är intressant är – marknadsundersökningar!
    Hur mycket skulle det inte ställa till för ”marknaden” om de inte kunde kategorisera oss binärt i sina marknadföringsssatsningar 😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s