Privilegier och rasism

Godkänd rasism
att hata de utslagna
som saknar allt

Inget får mitt blod att koka och mitt huvud att klarna så mycket som rasism och dumhet innan jag ens har fått mitt kaffe. Den skeva idén att privilegier minskar ju fler som tar del av dem leder till många dumheter, men denna tog priset för dagen. En person som gav ris till Folktandvården Lilla Torget i Linköping för att de endast gav gratis tandvård till och jag citerar: ”utländska uteliggare och tiggare. Vi som betalat skatt hela livet då? Det är många som inte har råd med tandvård.”
Inte bara visar detta på en oerhörd dumhet, det visar också på brist på förståelse och insikt i hur privilegier fungerar. Överflöd liksom kärlek minskar inte när fler tar del av dem, det gynnar oss alla att människor runt omkring oss mår bra och slipper misär.

Jag försöker lära mig att argumentera, och en sak jag försöker tänka på är att mina argument hänger ihop och har med varandra att göra. Enligt mig så finns det ingen koppling mellan gratis tandvård till människor som lever på utsidan av samhället och fri tandvård till resten av samhället. Igen och igen riktas vrede och frustration mot de som redan ligger istället för de som håller i pengarna och bestämmer. Jag håller med om att tandvård länge har varit en klassfråga, men att klaga på att utslagna människor får en liten ynnest är inte rätta vägen att gå. Det är inte ett ifrågasättande av samhällets brister i form av erbjuden sjukvård, det är dold rasism och en önskan att sparka på den som redan ligger. Om Lilla Torget i Linköping skulle upphöra med att erbjuda detta skulle inget förändras för oss på insidan: tandvård skulle fortfarande kosta som det gör. Det är inte de förut nämnda ”utländska uteliggare och tiggares” fel. Det kommer tillbaka till bristande rättigheter i vårt samhälle, som fanns redan innan personer tvingades tigga i vårt land på grund av att vi vägrar ge dem arbete.

Jag nämnde privilegier, och detta är ännu en sak som vi borde ha lärt oss i skolan. Vi får lära oss att det finns de som har mer och de som har lite samt att de som har mycket skall skuldbeläggas. Vi ska tänka på allt vi har eftersom andra har mindre men någon ytterligare lösning erbjuds aldrig. Visst, alla har väl deltagit i basarer och liknande i skolan och samlat in pengar till något ändamål. Dagligen möter vi representanter från olika organisationer som gör sitt bästa för att försöka mildra världens elände och visa oss en annan verklighet bortom vår melodifestival, gräsmattor och Let´s Dance. Dock har människors lidande och utsatthet alltid varit på betryggande avstånd från oss, vi har levt väl här uppe i Sverige, trygga i vår förvissning om att lidandet aldrig skulle komma hit. Nå, nu har det gjort det och vi måste hantera det på något sätt. Många hanterar det genom att ge av sin tid och kraft och hjälpa, andra att kasta bensin och tändvätska på romer. Eller att ge en tandvård i Linköping ris för att de sträcker ut privilegier till de som har mindre medel än vi. Vi lever i en kall och grym värld och borde glädjas åt att det finns institutioner som försöker göra den lite bättre.

Moderaterna och senare Sverigedemokraterna har lärt svenska folket att hata de som är mindre, de som är utsatta och gjort oss blinda för deras plundrande av vår välfärd, och eftersom vi aldrig lärt oss vad privilegier är så behövde de inte anstränga sig så mycket. Det sägs att det inte längre ses som ett stigma att rösta på Sverigedemokraterna, att vara rasist, en riktning jag inte ser som positiv. Allt kommer tillbaka till privilegier och hur vi handskas med dem. Låt oss peta på det så får vi se.

Vi börjar med det så kallade tiggeriet. En idé som många verkar ha är att dessa personer kom hit i akt och mening att tigga vilket är fel. De vill, precis som alla andra, försörja sig och sina familjer. Många kommer från Rumänien där de ses som andra klassens människor, knappt värda att finnas i landet. De blir förnekade sjukvård, hem och rättigheter. Att komma hit är en desperat handling, ett försök att överleva. De kommer inte hit för att snylta på vår berömda välfärd, eller för att sitta och lata sig och få pengar. Dessa människor kommer för att överleva, de behöver hjälp och vi möter dem med rasism och ovilja att sträcka ut vår privilegiade livsstil till andra för att vi tror att den då skulle minska, urholkas. Privilegier precis som kärlek ökar när fler tar del av det, inte tvärtom. Vi har fattigdom i vårt land, men den existerar väl förpackad hos försäkringskassa, arbetsförmedling och socialen. Vi är inte vana vid att se den så tydligt naken sitta utanför våra affärer, och vi vet inte hur vi ska hantera den för vi har aldrig fått någon träning.

Med privilegier kommer ansvar, och det ansvaret innehåller varken skuldbeläggning eller tvång. Det kräver dock en djup förståelse för de olika positionerna som vi har och vad det ger för möjligheter. Det innehåller tankar som ”jag har ett hem och tak över huvudet, jag vill att du också ska ha det”. ”jag har mat och en säker plats i samhället, jag önskar dig detsamma.” Hudfärg ger privilegier, liksom rätt namn. I västvärlden är det medelålders rika män som innehar chefspositioner och lyfter de högsta lönerna. Kvinnor får ofta lägre betalt och osäkra arbeten, och för kvinnor med utländskt påbrå är det ännu svårare att få arbete. Jag har funktionsnedsättning i form av autism och dålig syn men jag står några pinnhål upp om en jämfört med en förlamad person, jag kan gå i trappar och gå över höga trösklar. Samhället ser mig fortfarande som en kvinna och placerar mig lägre än män, men jag har ändå privilegier med min vita hud och mina svenska namn.

Jag började få insikt i detta när jag lyssnade på en föreläsning av en av skaparna av boken Queering Sapmi som innehåller berättelser från samer på hbtq-spektrat och deras situation i ett väldigt normstrikt samhälle. De som höll i projektet närmade sig projektet från ett ”underdog-perspektiv”, som kvinnor och lesbiska så kämpade de i en ganska brant uppförsbacke redan. Problemet var bara att i kontakt med samerna de mötte var de i en privilegierad situation eftersom de var svenskar och därmed en del av en koloniserande nation som utnyttjat samers land i generationer. Självklart hade inte just de två gjort det, men för människorna de intervjuade var det en verklighet. Det gjorde dem väldigt ödmjuka och de insåg att de hade ett ansvar att hantera sina privilegier på ett vettigt sätt. Det var även en ögonöppnare för mig, en ny syn på situationen att ”ha mera” än andra.

Ett problem med dessa privilegier är också att de strävar efter att göra oss blinda för dem. Jag har länge känt mig mindre värd när jag gått på socialbidrag och bara haft tillfälliga jobb, varit utlämnad till myndigheter och kämpat med att få pengar och behålla bostaden. Det var alltid lättare att se uppåt, mot de som hade en säkrare tillvaro. Visst, jag var tacksam för min bostad, min mat och min hälsa. Det kommer av att alltid vara rädd att förlora dem. På senare tid har jag dock sett den större bilden, att jag åtnjuter många saker som gör min tillvaro lättare. Bara det faktum att jag kan få socialbidrag, jag blir inte nekad det på grund av min härstamning som många romer blir. Jag har rätt att stanna här i Sverige och på Gotland. Jag blir inte sedd som ett problem som skall skickas ”någon annanstans”. Jag får rösta och jag har papper som visar att jag är svensk medborgare, vilket är mer betydande än de flesta tänker på.

Det är nog detta som gör mig så arg när jag träffar på ris-annonsen om tandvården i Linköping eller diskussionen om huruvida tiggeriet skall kriminaliserats. Det enda det visar mig är att vi fortfarande sparkar på de som ligger ner, även de som yvas över att de minsann är empatiska och kärleksfulla klagar över de som ger pengar till romer och rumäner. Säger att de bidrar till detta ”organiserade tiggeri” och nedskräpning av våra parker. Angående det eviga tjatet om att tiggeriet skulle vara organiserat, det är klart att det är! Hur skulle det annars gå till? Det krävs organisation för allt vi gör, oavsett om det är en semesterresa eller överlevnad. Våra brister i vårt samhälle, jag förnekar inte att de finns, beror inte på de som flyr hit i jakt på ett bättre liv. Det beror på våra egna val, och de som har röstat fram rasism och det moderna slaveriet Fas 3. Dessa människor vill skapa ett ”oss och dem”, demonisera de som inte passar in och skylla allt elände på dem. Som illusionister viftar de med ena handen medan de roffar åt sig med den andra, dränerar vår välfärd och våra sociala skyddsnät tills det inte finns något kvar. De stjäl vår säkerhet och gör oss utsatta, så riktar de oss mot de som har mindre istället för mot de har allt. Ett fåtal människor innehar den största rikedomen i världen, men de vi riktar vårt hat och förakt mot de som är på botten. Kanske för att det är enklare, när en är rädd att förlora allt, att rikta avsky och rädsla mot de som inte passar in. Det är nämligen så de vill ha det, rasisterna och nazisterna, att vi ska blunda för verkligheten. Jag antar att när de väl ”rensat” ut alla som de ser som tiggare och annat ”löst pack” ger sig på nästa grupp de ser som mindre värd. Kanske ingår du i den, det finns många grupper som idag ses som oönskade, som människor med funktionsnedsättning eller de som är någonstans på hbtqia-spektrat. Vi måste lära oss om våra privilegier och inse vårt ansvar innan detta går för långt. Om vi lade ner lika mycket arbete på att hjälpa istället för att hata skulle mycket vara vunnet. Vända på frågan om gratis tandvård – ställa den till våra makthavare. Varför har inte alla detta, varför inte ge gratis eller mer subventionerad tandvård till alla, oavsett ursprung och medel?

Byt ut rasism mot kärlek och försök göra en skillnad. Eller om du inte vill det, var i alla fall inte en del av problemet. Ärligt talat, visa att du har fler hjärnceller än ”Jenny” som skrev och klagade på Lilla Torget i Linköping. Snälla. Jag vill inte ha rasistiska och trångsynta människor i min omvärld som inte känner igen utsatthet även om den stirrar dem i ansiktet.

En reaktion på ”Privilegier och rasism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s