”Tänk på barnen”

Gud är kärlek
hatet är människans
Jesus älskade

Något jag är väldigt trött på är vuxna som använder barn som en ursäkt för att vädra sina bigotta och trångsynta åsikter. När detta kombineras med religion så blir det ännu roligare: jag förstår inte varför barn skall skyddas från kärlek och vidgade perspektiv. Ännu mindre förstår jag föräldrar som gör sitt bästa för att inte deras barn skall tänka och uppleva nya saker, men kanske beror det på en oro över att barnen ifråga skall skilja sin från mängden och bli mobbade. Dock behöver världen människor som är starka och annorlunda, som går sina egna vägar. Det är dessa individer som förändrar världen…

En person i Baltimore, USA, har blivit hotad med polisanmälan på grund att hens trädgård var för ”gay”. Personen i fråga hade hängt färgglada glasburkar i sin trädgård och grannarna hade tagit anstöt. De sa att om hen inte slutade skulle de anmäla till polisen, och att deras bostadsområde var kristet och hen borde tänka på barnen. De sa att hens barn borde respektera Gud. Ja det är sant: polisanmälan på grund av färgglada burkar. Dock backar inte hen utan har startat en crowdfunding för att göra sitt hem ännu mer ”gay” med ett regnbågstak. Jag säger bara lycka till, bra att inte böja sig för bigotta idioter som hävdar att hen skall respektera Gud när de egentligen menar sig själva.

Detta är intressant, detta att trångsynta människor använder religion och tro för att kontrollera andra. Att använda Gud, som enligt mig är en enorm källa till kärlek, för att rättfärdiga förlegade familjekonstellationer, stereotypiska könsroller och hatbrott. Gud handlar inte om hat eller förföljelse, sådana saker är det vi människor som gör mot varann och oss själva. En kan ju också undra hur människor mår och tänker om de blir förbannade av färgglada burkar i en trädgård? Det som gör mig särskilt arg är att de använder det otroligt utslitna argumentet: tänk på barnen. Jaha, vad ska vi tänka på när det kommer till barnen? Är det att de skall tvingas in i samma trånga och fördomsfulla mallar som vi själva, eller är det att de ska bli tänkande, goda och ifrågasättande individer som gör världen bättre? Vill dessa föräldrar verkligen att deras barn skall skyddas från allt vad normbrytande heter? Detta argument används igen och igen och det värsta är att barnen själva sällan blir frågade. Jag gissar att de som vill skydda barnen inte vill höra deras åsikt eftersom den skulle visa att de inte alls är rädda utan nyfikna, och i de flesta fall mycket klokare och vidsynta än sina föräldrar.

Religion är ofta en het potatis, och alla har någon åsikt om det. Jag har som många andra växt upp i ett land där kristendomen var den dominerande religionen, dock visades detta genom att en gick till kyrkan kanske en gång om året på advent. Större saker som giftemål, dop och begravning skedde oftast i kyrkan också även om få deltagare var aktivt kristna. Det var, och är, en norm att sådant skall ske i kyrkan för att de är en fin miljö och för att det är så det görs. En präst berättade en gång när hen skulle viga ett par i kyrkan att de hade bett hen om att inte ha med något religiöst. Prästen undrade då i sitt stilla sinne varför de då valde att hålla ceremonin i kyrkan. Det undrar jag också, speciellt när det kommer till dop. Det räcker tydligen inte att bestämma genus på personen utan att den är med på det, vi måste även föra in den i en religion den inte valt. En religion som knappt någon av föräldrarna tror på i alla fall. Dop får en helt ny innebörd, enligt mig, när det sker av eget val i någorlunda vuxen ålder.

Nu är ju USA mycket mer religiöst än vårt land är, vad jag vet är det till exempel sällan flersamma personer i Sverige riskerar att förlora vårdnaden på grund av deras relationer. Detta är dock något som händer i USA och jag antar att människor som blir upprörda av glasburkar inte ser med så blida ögon på poly heller. I Sverige hotas vi också av religiös fundamentalism, främst genom KD som genom att vara ett politiskt parti påverkar på nationell nivå, till skillnad mot mer lokala sekter. Den relativa småskaligheten gör det dock svårt för oss att inse vidden av kristen boktrogenhet i Nordamerikas näst största land.

Inom kristendomen finns det några budskap som lätt kommer bort i extremisternas behov av att förfölja, hota och hjärntvätta alla i närheten. Dessa budskap gör inte så mycket väsen av sig men deras innebörd är oerhört stor. Jag talar om Jesus budskap om kärlek och att älska sin nästa. Jesus var inte och är inte en symbol för fördömande och intolerans. Hen umgicks med samhällets utstötta, var hemlös och levde för sin tro och sitt budskap om gudsriket som skulle komma när som helst. Hen delade bröd och filt med sjuka, orena och kvinnor som stämplats som horor för att de vågade tala i mäns närvaro. Jesus predikade om vikten av att älska din nästa, att bara den som var utan synd skulle kasta första stenen. Det har ofta glömts bort, att älska och sluta att döma. Vi är så pigga på att kasta en kort blick på en person och låta våra fördomar skapa oss en bild av vem personen är. Detta kan ske genom kläder, hudfärg, kroppsspråk och mycket mer. Får vi en negativ bild, som så ofta händer, gör vi allt för att inte barnen skall komma i kontakt med den ”orena” personen. Eller hens glasburkar och regnbågsfärgade tak.

Även bigotta personer vill att deras barn skall bli lyckliga, och risken för mobbing är stor i skolan. Dock vet jag av egen erfarenhet att mobbing är slumpmässig, och att försöka få ens barn att vara som alla andra är inte rätta vägen att gå. Den metoden förstärker enbart en dålig situation som inte gynnar någon. Istället borde en uppmuntra barnens önskan att vara annorlunda, att tänja och bryta normer och stereotypiska beteenden. Många föräldrar vill att deras barn skall bli goda och snälla individer, men barnen upplever snarare att deras föräldrar är mer intresserade av deras betyg än att visa dem hur en bidrar till ett empatiskt samhälle. Precis som vi inte blir lärda att se våra privilegier så lär vi oss inte heller hur det är att vara en god människa. Samhället strävar hellre efter principen äta eller ätas, att vara starkare än andra. När det kommer till tro så glöms bekvämt kärleksbudskap bort i brådskan att lära barnen hur de bäst trampar på andra i vägen till toppen.

Jag har kontakt med några flersamma vänner som har barn, och deras erfarenhet är att barnen är intelligenta nog att förstå konceptet poly. Många personer som hävdar att en ska tänka på barnen verkar också utgå från att barnen i fråga är idioter som inte förstår något. Dessa personer tror också att kärnfamiljen är den enda relationsform som finns och som skall finnas, det enda sättet att hålla barnen lyckliga. I min begränsade erfarenhet så behöver barn vuxna omkring sig som är kapabla och trygga, antalet vuxna är mindre viktigt – vare sig det är en, två eller fem.

Jesus lärde oss inte att hata, utan likt Samariern värdera våra medmänniskor över vår egen stolthet. Hen lärde oss att älska och hjälpa varandra. Min Jesus är queer, icke-binär och icke-dömande, och hen skulle absolut inte bli uppretad av glasburkar. Snarare skulle denna goda och öppensinnade person bli upprörd över att vi uppenbarligen inte lärt oss något ännu. Så många övergrepp och brott genomförs i religionens namn, och budskap om kärlek och empati kommer bort i behovet av makt. Som följd hamnar barnen åter igen i kläm, deras röster ignorerade.

”Tänk på barnen.” Ja, jag håller med, tänk på barnen. Presentera dem för andra sätt att leva, att älska. Lär dem att den binära könsordningen inte är sann, lär dem att klänning och byxor enbart är olika klädesplagg. Tänk på att visa dem godhet och empati, och hur de kan hjälpa till att göra världen bättre. Vi kan börja med att inte bli rasande på grund av en grannes ”gay” trädgård, vilket bara kan bli en förbättring.

En reaktion på ””Tänk på barnen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s