Read the f*cking manual!

Kunskap är respekt
rättigheter ger en plats
i vårt samhälle

Hat och fördomar stammar ur okunskap, som i sin tur stammar ur oförmåga eller ovilja att lära sig mer om sin omvärld och om sina medmänniskor. Dock, som jag skrev i ett tidigare blogginlägg, känner inte alla personer för att svara på samma frågor om och om igen. Att hävda ”om du gjort ett val så ska du vara beredd att svara på frågor annars skulle du inte ha gjort det.” är, förutom att visa på stor brist på empati, väldigt fel när det kommer till människor identitet. Identitet är inte något en väljer, det är något en är. Så, vad ska en göra för att få veta mer? Tja, vi lever ju i en informationsålder, söka information kan vara ett sätt…

Det är sant att vi alla är individer, med olika bakgrund och erfarenheter. Ingen skall behöva representera en hel grupp, oavsett vad det handlar om. Dock måste en börja söka information någonstans, och när det kommer till personers identitet är det otroligt viktigt att källorna är bra. Internet är en stor källa av information, men det finns även mycket felaktig sådan. Allt som läggs upp där läggs upp av människor och dessa människor har olika kunskap, skäl och engagemang. Ett bra sätt är att leta upp föreningen som verkar vara vettiga och börja där. Om en vill veta mer om transpersoner och vad allt ”egentligen handlar om” så kan Transföreningen vara en bra start. Den grundades 1966 efter förebild från USA och verkar för transpersoners möjligheter och rättigheter. En sak de också gör är att sprida information om vad trans är och vad alla dessa termer står för. Jag har upplevt att detta är förvirrande för många så jag tänkte göra en kort sammanfattning om vad saker och ting står för: vill en läsa mer för djupare insikt så inkluderar jag länkar i slutet av inlägget. Jag vill också tillägga att detta är mina åsikter och min kunskap: ta inte det för absolut sanning utan sök vidare, det brukar uppskattas av till exempel transpersoner att ha lite på fötterna innan du ställer dina frågor.

Först av allt: Transpersoner är en så att säga paraplyterm för all form av genusnormbrytande. Det är svårt att göra en kort sammanfattning av alla människor och identiteter som ryms under detta paraply: men lite ”quick and dirty” går det att säga att det innefattar alla som inte är cis. Trans och cis är termer som blir alltmer synliga i vårt samhälle, och främst på sociala medier. Ordet Cis är ett latinskt prefix och betyder ”på samma sida” i motsats till trans som betyder ”över från” eller ”på andra sidan om”. I vårt samhälle är cispersoner norm och transpersoner avvikande, vilket märks på flera hemska sätt. Normer precis som privilegier är förblindande i sin själva natur och cisnormen skapar bilden av att det enbart finns en binär könsordning. De ”biologiska könen” är man och kvinna, och formas av rigida stereotypa könsbilder och delar in människor i vinnare och förlorare baserat på deras kroppsdelar. Av någon anledning anser vi att människor med penis är man och människor med vagina är kvinnor, trots deras ringa betydelse för vilka dessa personer är. Detta används sedan för att placera den ena över den andra i fråga om lön, status och möjlighet att hävda sig. För många cispersoner som växt upp i det binära samhället kan sådana saker som trans vara mycket förvirrande. Vi har väl redan kommit på hur världen fungerar, eller hur? Fel, vi har långt kvar.

Det är skillnad på termerna transperson och transsexuell. Transperson är som sagt en paraplyterm medan termen transsexuell är mer specifikt en person vars mentala kön inte matchar dess fysiologiska. I motsats till vad många tror så handlar inte ändelsen -sexuell om akten sex utan om kön. Transsexualism är alltså inte en sexuell inriktning – det har med identiteten att göra, inte vem en vill hoppa i säng med eller leva med. Detta är en vanlig förvirring och jag tror den har att göra med adjektivändelsen -sexuell, då denna skapas både av -sexualism (som transsexualism) och -sexualitet (som homosexualitet). Denna sammanblandning bidrar till att allt som står utanför heteronormen benämns utifrån sex, inte kärlek och relationer.

Många transpersoner vill gå igenom en könsutredning för det öppnar dörrar till hormonbehandlar, kirurgi och ändring av juridiskt kön. En viktig sak här: transsexuella personer ”byter inte kön”. Många av dem har större delen av sitt liv haft en identitet som skilde sig från den de fick tilldelat sig som nyfödda. Det är alltså inte alls så att de en dag kommer på att ”jaha, jag är det könet nu, bäst jag byter!”. Att säga ”X var tjej men bytte till kille” är inte bara felaktigt utan kränkande och förminskande av eventuella trauman och svårigheter som X upplevt i vårt cisnormativa samhälle. Det handlar inte om att byta kön, det handlar om att forma sitt inre och sitt yttre så det passar in på vem en är. Det enda tillfället där ordet könsbyte kan vara applicerbart är när det kommer till juridiskt kön.

En könsutredning (eller transition, eller transit) kan ta flera år och omfatta många olika instanser. Inte alla transpersoner går igenom en transit, eller kirurgi eller hormonbehandling. De som gör det får gå igenom en mycket tung och personligt invaderande utredning som inte hjälps av frågor om deras könsdelar eller om de genomgått ”Operationen”. Detta gäller också för de transpersoner som av olika skäl väljer att inte gå igenom en transit. Visa respekt och fråga inte personliga och intima frågor innan ni skapat någon form av kontakt med personen i fråga. Tänk efter själva: skulle ni vilja att en total främling frågar er om era könsdelar eller sexvanor?

Detta blir än mer komplicerat och svårt när det kommer till könsdysfori. Könsdysfori är reaktionerna en kan ha när kroppen inte stämmer överens med vem en är. Detta kan innebära allt ifrån obehag vid åsyn eller beröring av vissa kroppsdelar till stark ångest och självmordstankar på grund av att kropp, tilldelat kön och ens självbild inte alls stämmer överens. Inte sällan blir transpersoner illa bemötta av vårdinstanser som saknar metoder att handskas med dessa problem. Det är också svårt för omvärlden att riktigt förstå detta tillstånd – jag själv upplever inte någon dysfori att tala om, så jag överlåter åt andra att beskriva hur det känns.

Något som inte många vet om är faktumet att personer tvingats genomgå steriliseringar i Sverige. Mellan 1972 och 2013 genomfördes tvångssteriliseringar på de transpersoner som ville byta juridiskt kön: utan steriliseringen tilläts de inte att byta till exempel personnummer. Det var också förbjudet att spara könsceller (ägg, spermier) för senare befruktning. Det går att läsa mer om denna hemska praktik som många i Sverige är omedvetna om här. RFSL har även gjort en youtube-video där transpersoner som genomgått tvångssterilisering får komma fram.

Nu är det inte längre ett tvång för transpersoner att genomgå denna operation för att ändra sitt juridiska kön, något som leder till nya utmaningar för olika delar av samhället.

Vad är då juridiskt kön tänker ni? Kortfattat kan en säga att juridiskt kön är det som lagen anser att en har. Det är ens personnummer, det som syns i folkbokföringen och ens pass. Många ser detta som onödigt och begränsande, och jag håller med. Vårt juridiska kön är väldigt klumpigt och byråkratiskt och kräver mycket arbete för att ändra. För transpersoner och/eller transexuella personer kan ett felaktigt juridiskt kön leda till missförstånd, diskriminering och begränsande möjligheter att identifiera sig.

Inte alla transpersoner finner sig på det binära spektrat av man och kvinna, vissa (som mig själv) ser sig som icke-binära eller den engelska termen ”gender-fluid”. Det kan handla om att växla mellan kvinnligt och manligt eller att helt stiga ur det binära och hitta en egen identitet.

Det finns de som efter en könskorrigering och ändring av juridiskt kön slutar se sig som trans, och det finns de som ser sig trans livet ut även om de ser ut och känner sig som sig själva. Det finns lika många skäl till detta som det finns personer som är det, och jag vill absolut inte säga vad det kan bero på för jag kan inte tala för dem. Jag har dock funderat på detta, och en gissning jag har är att det kan bero på dessa individers egna engagemang i transfrågor och kampen för transpersoners rättigheter. Kanske ser cis-världen en person som identifierar sig som ”ex-trans” som en person som var förvirrad men slutade vara det: alltså insåg att den var ciskvinna eller man? Hur ser andra transpersoner på ”ex-trans” personer? Det sorgliga är att det finns trångsynta och osympatiska personer i varje grupp, och det finns personer som stöter ut dessa ”ex-trans” för att de anser att de inte hör hemma i gemenskapen. Detta är enligt mig både dumt och sårande, speciellt för personer som gått igenom en transit med allt vad det innebär av intrång i ens integritet. Det viktigaste borde väl vara att personen i fråga har hittat sin identitet och har tillräcklig styrka att visa den.

Något annat som skapar förvirring är skillnaden mellan transsexualism och transvestism. Transvestiter, också kallade Crossdressers använder och leker med ett annat köns uttryck och utseende genom kläder, röstläge, smink mm. Ordet transvestit består av latinets ”trans” (på/till andra sidan) och ”vestitus” (klädd). Här ryms både de som får sexuell tillfredsställelse genom könsöverskridande uttryck och de som använder det för att underhålla eller chockera, som t. ex. Dragartister. Det är alltså stor skillnad mellan en crossdressers utmaning av könsnormer och en transpersons utlevnad av sin överskridande identitet.

Det finns så mycket mer att skriva och informera om i detta ämne, och media har de senaste åren börjat behandla transpersoner med mer respekt och inte bara som föremål för skämt. Kända personer syns mer och får villigt och ovilligt representera en stor och mångsidig grupp. Det viktigaste, enligt mig, är att visa respekt, öppenhet samt inse hur lite du vet. Se bortom etiketterna till personerna, och hör deras berättelser.

Vi är alla unika – vi är alla människor. Det går långsamt, men världen öppnar sig mer och mer. Vi är mer än våra kön – vi är individer.

Källor för vidare information:

http://fpes.se/transpersoner/

http://www.transformering.se/vad-ar-trans

http://rfsl.se

”Transflaggan: Blått symboliserar den traditionella bilden av vad som är manligt och rosa den traditionella bilden av kvinnligt. Vitt symboliserar transidentiteter som inte följer traditionella könsnormer. ”
-Transföreningen.

2 reaktioner på ”Read the f*cking manual!

 1. En grundläggande sak är dock att har en person verkligen gort ett val, ett medvetet val i någon riktning, så kommer den nog alltid att få frågor om det valet. Inte nödvändigtvis för att valet skulle ifrågasättas, utan helt enkelt för att frågeställaren helt enkelt är intresserad av bevekelsegrunderna till valet.
  Är det då inte ett val, som ifråga om identitet till exempel, då framstår det för mig som om det enda svaret borde bli ”men det är inte ett val jag gjort”, eller hur?

  Gilla

  • Visst är det ett val att bli den en är – dock ska vi komma ihåg att vi formas av samhället. Vi hjärntvättas till att tro att saker är på ett sätt. Det sättet är det andra som bestämmer. Många inom trans inser redan från barn att de är annorlunda, att de inte passar in. Vissa är som jag, kommer till insikt sent men när de tänker tillbaka så inser de att livet varit fel och avigt ändå de har bara inte förstått varför.
   Och det handlar om _hur_frågorna ställs med. De ställs ofta på ett både dumt och okänsligt sätt. Ens identitet är inte ett val – det är bara ett val att leva ut den eller inte. För dem inom normen är det bara att fortsätta framåt – för dem utanför är det en ständig process, varje dag.

   Detta är viktigt: det är så många transpersoner och transsexuella som får höra helt vidriga frågor och det är inte okej. Samhället måste börja tänka på detta – dessa människor är inte cirkusdjur eller labbprojekt – de är människor som ofta lever ett väldigt svårt liv. Att utveckla lite empati är aldrig fel.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s