Ett stort litet steg

Långsam utveckling
ett steg närmare ljuset
vid horisonten

Oavsett vad vi tycker om det så är de flesta av oss användare av någon form av social media: facebook, twitter och instagram är några exempel. Dessa ställen är, liksom samhället i stort, ofta väldigt könsbinära och normativa. Ibland är de till och med, som i fallet Facebook, diskriminerande och oanpassade för transpersoner och andra som inte passar in i trånga normer. Men idag upptäckte jag en sak…

Jag tycker om bra nyheter, och speciellt när mensen får halva kroppen att värka. Så när min norrlänning sade godmorgon och grattis blev jag fundersam. När jag frågade varför sa hen att svenska facebook öppnat upp möjligheten för sina användare att inte bara ange icke-binära kön utan även välja ”hen” som pronomen. Jag stapplade bort till datorn och kollade och minsann, efter de vanliga kategorierna kvinna och man fanns det en kategori som hette anpassad. En ruta visades där en kunde skriva in sin valda könsidentitet samt välja hen. Detta är en nyhet på svenska fb, men har tydligen varit en funktion på andra länders versioner. Det kanske ses som ett litet steg, men jag kan inte låta bli att bli lite glad i mitt ynkliga tillstånd.

Jag blir ofta frustrerad och ledsen över hur långsamt dessa förändringar sker – om de sker alls. Ofta känns det som om världen skall förbli binär och styrd av trångsynta normer och att inget skall förändras. Som maken sa nyss: ”så sakteliga förändras fb, bara lite snabbare än kontinentaldriften!” Dock är sådana här förändringar viktiga, speciellt på sådana välbesökta ställen som fb. Så många använder sidan dagligen, och långt ifrån alla tillhör den binära normen. Det är en vanlig missuppfattning i samhället – att de som avviker alltid utgör en minimal grupp som inte är värd att ta i beaktande. Denna missuppfattning ligger till grund för många bristande anpassningar i vår omvärld, oavsett om vi talar om transpersoner, personer med funktionsnedsättning eller personer med utländsk härkomst. Den stora massan av privilegierade människor som är ovilliga att släppa på sin egen bekvämlighet för att anpassa för andra, och många känner av följderna. Saken är den att det handlar inte om minimala grupper utan en stor mängd människor som dagligen blir diskriminerade, utsatta och förbigångna av ett samhälle som berömmer sig för att vara öppet, integrerande och för mångfald.

Vi måste skynda på stegen, det går inte längre att dra benen efter oss och ignorera mängden människor som kräver förändring – det måste ske nu när vi har möjlighet istället för sedan när hatiska makter vunnit makten helt. Transpersoner lever fortfarande väldigt utsatta liv, under 2015 har elva dödsfall anmälts i USA och även i Sverige dör personer av egen hand eller andras. Detta sägs om och om igen men jag är osäker på huruvida det sjunker in, om människor reagerar. Utan reaktioner sker ingen förändring, utan förändring hindras inte hatet.

Därför blir jag glad över facebooks förändring, för även om det är ett litet steg och ett skäl för sidans ledare att klappa varandra på ryggen och hävda att de ”minsann” arbetar mot normer så minskar det inte faktum att det är en framgång. Det är, i alla fall för mig, något stort att den normativa världen erkänner sin trångsynthet och sina tillkortakommanden och åtgärdar dem. Jag vill tacka svenska Facebook för att de tagit steget som andra länders sidor redan tagit, och hoppas att detta följs av fler positiva förändringar för både transpersoner och andra grupper. Låt det inte stanna vid detta utan fortsätt förändra och förbättra. Om ni är redo för att utmana normer som Aftonbladets artikel hävdade, så är det bara att fortsätta, för de är många och vi är många som väntar. Det finns ett uttryck som säger att en lång resa börjar med ett steg och det stämmer verkligen och detta första steg har väntat länge på att börja. Dock vill jag heller inte förminska denna handling för den är betydelsefull och jag vill tacka för det.

För ett tag sedan funderade jag på att ge upp facebook på grund av deras dumma beslut och tillåtande policy av främlingsfientliga sidor men nu är jag glad att jag stannade. Det finns hopp – jag tänker inte ens nedslås av att mitt ”hen” blev ”de” på sidan vilket jag tror helt enkelt handlar om en miss i översättning då könsneutralt pronomen på engelska ibland skrivs som ”they”, alltså de. Huvudsaken är att sidan äntligen har erkänt den stora grupp som inte skriver under på en binär könsnorm.

Är nästa steg kanske att tillåta utökat antal partners?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s