Bland hat och smärta finns godhet och kärlek

I sången finns liv
viljan att hjälpa flödar
kärleken dansar

Det är så lätt att bara se ondskan, hatet och likgiltigheten. Vi matas varje dag med elände och lidande och vi passiviseras. Det är en utmaning att se bortom det och inse att kärleken finns, hos goda människor som vill hjälpa. Som vägrar ta emot den färdigförpackade synen på världen som främlingsfientliga och rasistiska grupper förmedlar. I rädslan ser vi inte modet, i förföljelsen inte godheten, i hatet inte kärleken. Höj blicken, finn guldet bland gruset – det finns.

Jag har just kommit hem från en stödkonsert för Ancuta, som behöver hjälp att ha råd med en operation. Hen utgör en del av den grupp som benämns tiggare och som kämpar för att skapa sig ett liv i en värld som avskyr dem. När dessa människor får hjälp sker det oftast genom privatpersoner eller humanitära organisationer som till exempel Röda korset. Att få hjälp från offentligt håll är svårt och ibland omöjligt, då dessa människor ses som ett problem som skall flyttas. Många ser bara problemen, men vad skulle hända om vi vände på myntet?

Människor har alltid vandrat, flyttat och emigrerat. Vi har utbytt erfarenheter, minnen och färdigheter. Språk och teknik delas mellan grupper och utvecklas, vi delar maträtter, sånger och sagor – och ibland skrönor. Ett samhälle som inte får influenser från andra kulturer förtvinar och dör, vi klarar oss inte utan varandra. Så istället för att bara se andra människor som onda parasiter eller som ett hot mot vår kultur så borde vi välkomna dem som en chans att lära sig något nytt. Samtidigt som jag beklagar faktumet att människor måste fly från sitt eget land för att överleva så är jag rent egoistiskt tacksam över chansen för nya upplevelser. Ett exempel på det är att sång och dans under tidigare nämnda konsert. Jag fick njuta av rumänsk sång – något jag inte skulle ha fått uppleva om inte dessa otroligt modiga och starka människor bjudit på sig själva trots sin svåra situation. De kämpar mot fattigdom och förtryck men finner ändå styrka att skratta, sjunga och dansa – kanske är det det som håller dem igång?

Jag och Johan var också omgivna av andra talanger, och vitt skilda genrer. Det var kändes starkast var kärleken och viljan att hjälpa. Jag vet inte ännu hur mycket pengar konserten drog in, det var valfritt inträde och fika – gav gjorde en utifrån vilja och förmåga. Det ska även ske en konstauktion och loppmarknad. Många är inblandade i detta, och det var berusande att vara mitt ibland alla dessa goda människor. Jag blir mer och mer rädd över läget i världen och i vårt land men kvällar som denna ger mig hoppet tillbaka. Det går att förändra, det går att göra något – vi måste bara finna modet.

Så titta förbi medias spridande av rädsla och elände, vänd bort blicken från SD:s siffror och finn människorna som bjuder på sig själva; människor som älskar. Vårt samhälle och vårt land kan aldrig hotas av utbyte av kultur och erfarenheter. Det hotas av inskränkthet och förföljelse, av likformighet och fientlighet. Vi måste fortsätta lära oss språk, maträtter och sånger – om vi går miste om det går vi miste om livet.

Bakom rubrikerna och benämningarna tiggare, flykting och invandrare finns människor. Individer som skattar livet lika högt som du, som vill se sina familjer växa precis som du. Personer som vill leva i fred – precis som du.

Tack alla som gav mig denna magiska kväll av kultur och glädje. Ni gav mig hoppet tillbaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s