Är det inte jobbigt att se fattigdomen?

Olaglig fattigdom
tomma ord döljer förakt
nätterna brinner

Moderaterna har röstat igenom ett förslag som skall ge kommuner rätt att förbjuda tiggeri. Tydligen stör dessa ”tiggare” dessa personers världsbild där fattigdom och utsatthet finns ”någon annan stans” och ”någon annan” tar hand om ”problemet”. Det är så de ser dessa människor, som problem. Men jag ska tala om en hemlighet – de är också människor, människor som försöker överleva. Moderaterna på Gotland talar på en Refugees welcome-manifestation att de välkomnar flyktingar och ”vi gör det tillsammans”. Tydligen gäller inte detta utsatta EU-migranter – eller?

Är det inte jobbigt att se fattigdomen? Jag förstår att det är jobbigt för privilegierade människor att se tiggeri, att bli konfronterad med en sådan naken utsatthet och nöd. Jag menar, ni ska bara in och köpa er dyra ost och oxfilé, varför ska ni behöva se det? De borde hjälpas i hemlandet, eller var som helst utom just här där ni är. Det är besvärligt och oroande att se strömmen av flyktingar som hotar den svenska välfärden och jultomtarna, förläggningar skjuter upp som svampar ur jorden och förfular vår svenska landsbygd och skapar otrygghet. Är det verkligen rätt att bjuda in terrorister till vårt land, vem vet vad de kan få för sig? Jag förstår att det är jobbigt för er och ni är helt i er rätt att uttrycka er åsikt! Får jag göra detsamma?

Jag kan berätta vad jag tycker är jobbigt – flyktingförläggningar som brinner, romer som får tändvätska kastat på sig, polisens hetsjakt på papperslösa bland nyanlända flyktingar. Det är en hemsk tanke att jag numer lever i ett rasistiskt land som kallar romer för sopor och ohyra, ett land där Sverigedemokraterna vinner mer och mer makt trots deras hopplösa metoder och eviga hat. Det känns jobbigt när jag ser en frusen person sittande utanför mataffären och be om hjälp om pengar till förlossning och omhändertagande av en nyfödd, hen är helt utanför vårt samhälle och ska ha barn i december. Hur ska hen klara sig om tiggeriet förbjuds och hen blir stämplad som kriminell uppe på dagdrivare, parasit och andra mindre smickrande epitet som många kallar romer och rumäner?

Jag frågar mig själv hur en får ihop tillräckligt med pengar till en nyfödd genom att tigga, det kan inte vara tillräckligt på långa vägar. Samtidigt som detta händer diskuterar politiker tiggeriförbud och en redan oerhört utsatt grupp blir ännu mer utsatt och utstött. En kanske börjar fråga sig vad dessa människor gjort för att förtjäna detta? Vad jag vet – ingenting. De har aldrig kommit in i samhället, alltid setts som problem och hot. Men vad händer om vi ser förbi pappmuggen och filtarna och når in till människan? Jag och Johan har blivit vän med två rumäner som är på Gotland för att samla in pengar till sina familjer. Pengar till boende, mat och kläder och allt annat som banne mig borde vara en mänsklig rättighet att ha. De är inte bara utanför vårt samhälle, de är utanför sitt eget också. De har inga rättigheter, privilegier eller möjligheter i ett land som Rumänien som styrs av korruption och mutor. Romer och rumäner kommer hit som en sista utväg, för att rädda sig själva och sina familjer. De söker arbete men vi ger dem tiggeri, som vi sen kriminaliserar. Detta åstadkommer ingen lösning, det sätter enbart dessa människor i en ännu omänskligare situation. Är det vad vi vill?

Våra vänner skrattar, sörjer och älskar som vi. Deras önskan om trygghet och lycka är precis som vår. De är inte ute efter att urholka vår välfärd – det gör vi så bra själva. Det är en viss ironi i moderaternas klagan över fattigdom när de varit instrumentella i skapandet av Fas 3 vilket skapat ett modernt slaveri i Sverige. De skapar oerhörda vinster till företag som skor sig på obetalda oavlönade arbetare och har sen mage att klaga på tiggare som samlar in runt 70 kr per dag? För mig är det inte alls svårt att se bovarna här, och det är inte mina rumänska vänner. De känner istället tacksamhet och glädje över all hjälp de fått. De tackar Sverige och Gotland för sin godhet och givmildhet. Det är skönt att höra, speciellt för oss som ser rasism, antiziganism och brist på empati.

Om vi inte börjar se romer och flyktingar som människor i nöd kommer inget att ändras. Om vi styrs av SD:s missnöjespolitik kommer hatet och bränderna fortsätta. Vår statsminister hävdar att hen är stolt över Sverige, jag undrar vilket Sverige hen menar. Det land som består av vardagshjältar och frivilligarbetare som hjälper och stöttar eller det land som bränner, hatar och kriminaliserar nöd och fattigdom? Det är fullkomligt klart nu för tiden var kärleken och godheten finns – hos organisationer och privatpersoner som välkomnar flyktingar och ger pengar och husrum till de som tjänar sitt leverbröd på gatan. EU och staten Sverige har visat ett väldigt fult ansikte och vänt ryggen åt lidandet.

Politiker – förbjud inte nöd. Ingen är kriminell för att en är fattig – en är utsatt och i behov av hjälp. Visa medmänsklighet när ni ska köpa er ost och filé och ge pengar till personen som fryser utanför affären, välkomna flyktingar istället för att se dem som problem. Det är inte de som är problemet utan vår kärlekslöshet, ignorans och blindhet för nödställdhet.

Låt oss göra det tillsammans!

En reaktion på ”Är det inte jobbigt att se fattigdomen?

  1. Jag vill se vad det där (M)-stämmobeslutet säger innan jag tar slutlig ställning. Det finns redan idag ett tillståndspliktigt sätt att samla in pengar på ett organiserat sätt. Det är självfallet så att det är pengainsamling ”maskerat” till enskildas tiggande fast det ligger någon form av skumrask organisation som ska beivras. Det står ”organiserat tiggeri” i de textutdrag jag sett hittills. Den typen av verksamhet är fruktansvärd och är att jämställa med människohandel. Det har det inte lagts fram några bevis för någon omfattande sådan verksamhet, så jag tror inte att den formen är särskilt stor, även om den säkert finns, på sina håll. Den ska kraftfullt bekämpas, men de som för egen maskin – lifta etc. – tagit sig hit för att samla in pengar till sina familjer i hemlandet, de förtjänar att hjälpas!
    Jämför med dessa bärplockare som genom ligor i hemlandet luras att betala dyra pengar för att komma hit och plocka bär. Det har inte visat sig i de här fallen. Vart har de tagit vägen nu?
    Jag menar att – innan jag läst den slutgiltiga lagtexten – det här beslutet på (M)-stämman är ett stort slag i luften, enbart till för att ”tillfredsställa vän av lag och ordning” men utan att få någon egentlig effekt.
    Förvisso är beslutet taget av stämman men många konstiga beslut tas på de enskilda partiernas stämmor. De ska dock klubbas av Riksdagen för att få effekt.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s