SKÖNHET & hälsa

Du lilla flicka
en slank ballerina
tickande urverk

Jag fick Coops tidning för ett tag sedan, och fick som vanligt stå ut med bilder på kött och recept på animaliska maträtter. Vad som skilde sig från det vanliga var coops egen tidning vid namn SKÖNHET & hälsa, med ordet skönhet i stor stil och hälsa i liten, dessutom skrivet under ordet skönhet – lite som en eftertanke. Rubriker på framsidan handlade om glänsande hår, vackra naglar och snabb och enkel träning hemma. Kanske kan just träningen handla om hälsa, men att döma av resten av innehållet så tror jag det enbart handlar om att få den ”perfekta” kroppen. Idén om den perfekta kroppen har jagat människor, och främst kvinnor, i årtusenden.

Trots min transidentitet så blev jag sedd och uppfostrad som flicka, och senare kvinna. Utöver det svåra i att växa upp blev jag påverkad och hetsad om att ha en perfekt kropp. Den skulle vara smal, och det fanns egentligen ingen direkt undre gräns för hur smal och spinkig en kunde vara. En av få fördelar med att vara mobbad i så många år var att jag inte utsattes för så mycket grupptryck, och jag följde mitt eget huvud i det mesta, inklusive när det kom till bantning och vikthets. En klasskamrat till mig hade inte samma tur och drabbades av anorexia i högstadiet, och till slut var hen bara skinn och ben. Tack och lov klarade sig personen ur det, men som alla allvarligare sjukdomar så lämnar de spår efter sig och jag hoppas att personen mår bra idag.

Trots det minskade grupptrycket så blev även jag påverkad, och tyckte dessutom att jag var ful och värdelös. Jag var orolig över att inte vara tillräckligt smal, vacker och värdefull. Mycket handlade om utseende och vikt, flickor och kvinnor bedöms i stort sett bara utifrån utseende. Trots vår moderna tid så förväntas kvinnor vara tysta, lydiga och vackra, och absolut inte klokare och mer dominerande än männen. Det behövs inte mycket för att en kvinna som står upp för sig själv och säger nej eller till för att hon skall bli klassad som ful, hora och värdelös. Om vi tittar på media så förmedlas bilden av en vacker kvinna överallt – de ska inte utveckla sitt tänkande och kännande utan enbart sitt utseende med målet att ”fånga en man”. Detta blandas med ”lagom” tal om att kvinnor skall bli modiga och hitta sin ”inre styrka” så de kan hävda sig. Dock går det inte att komma ifrån ett samhälle som fostrar flickor till att sitta tysta och bara fokusera på hur de kan förbättra sina naglar och hår, samtidigt som de skriver med pennor avsedda för flickor…hur ska det göra dem till starka och tänkande individer som existerar för sin egen skull?

Svaret är ”det gör det inte”. Kvinnor är fortfarande utsatta och nedtryckta av patriarkatet, med sämre löner, villkor och brist på rättigheter. Samhällets fokusering på utseende handlar enbart om kontroll och då främst av den kvinnliga befolkningen. Genom att ge ett ouppnåeligt skönhetsideal och upprätthålla bilden av en kvinnlig kropp som smal skapas skamkänslor vid misslyckande. Flickor fostras till att sätta utseende i första rummet och att deras värde bedöms utifrån hur många kilon som vågen visar. Smink, kläd och modebranschen ger illusionen att listiga smink och klädval ökar deras värde som individer. Ett värde som inte utgår ifrån egna talanger, åsikter och känslor utan från andras åsikter om en.

I en tid där modeagenturer letar efter lovande prospekt på anorexia-kliniker och medias glittrande bilder av den ”perfekta människan” förgiftar vår tillvaro finns det människor som fått nog. Kroppspositivism är en rörelse som vill ändra vår syn på kroppar, och främst kvinnliga sådana, från idealet av magra och retuscherade kroppar till kroppar som riktiga människor har. I vår kultur har fetma setts som något dåligt och skamligt, feta människor sägs vara lata och helt blinda för sin egen hälsorisk. En person kan vara hur mager som helst och framhållas som hälsosam men om det finns några extra kilon så blir alla förskräckta och fulla av avsmak. Vi ser ner på tjocka människor, hävdar att ”om de bara började ta ansvar och träna” så skulle de må bättre. De erbjuds bantningstips och klädråd om hur de ska se slankare ut, allt för att passa in i ett samhälle helt besatt av smalhet. Allt blir inte bättre av att var smal, utseende är inte allt och extra fett är faktiskt inte i sig självt ohälsosamt. Vi måste sluta se värde i det ytliga och se inåt, uppskatta människor utifrån deras handlingar, åsikter och hjärtan. En personens inre liv är så mycket viktigare och intressantare än glansigt hår och glittriga naglar. Vi måste börja värdera utbildning och lärande oavsett kön och genus. Flickor förtjänar mer än att vara tysta och vackra utsmyckningar för pojkar, kvinnor förtjänar mer än att vara besatta av sin vikt.

Sluta skuldbelägga personer med för många kilon, sluta se en perfekt kropp som det enda att uppnå i livet. Se träning som en väg till styrka, smidighet och självuppfyllande och inte som ett medel till att få snygg mage och rumpa. Lyssna till varningsklockorna när en person är på väg ner i självsvält, inte alla klarar sig så bra som min klasskamrat.

En reaktion på ”SKÖNHET & hälsa

  1. Hurra för dig, starka vackra människa. Det är något som jag alltid har upplevt dig som…minns dig vara…eftersom att det är länge sedan vi talades vid men jag har undrat över hur du har det…hur du mår och vad du gör…sådant fick jag en del svar på genom GTs reportage om dig. Fint ”underhudenfångat”. Härligt att du skriver. Minns dig som en iakttagande inkännande tänkare vid unga år…hur jag fick förmånen att ta del av din känslostarka poesi. Fortsätt din goda mission att förmedla tankar och upplevelser. Vila också i den du är…var rädd om dig och lycka till med vad du än företar dig. Kram Anette

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s