Varför hatar ni oss?

Ni skyddar barnen
genom ondska och terror
dödstalen ökar

Jag, precis som många andra, skräms av utvecklingen i USA. Häxjakten på transpersoner och andra på regnbågs-spektrat har väl inte undgått någon. Hatiska grupper anser sig ha förlorat striden mot kvinnor, svarta, homosexuella och nu riktar de sitt hat mot de som bryter könsnormer – oss transpersoner. Det faktum att galna religiösa bigotta fanatiker använder barn i sina ”argument” är illa nog, men att gå så långt som att skylla 9/11 på transpersoners närvaro i offentliga badrum måste räknas som det nya lågvattenmärket…

USA har länge utmärkt sig i graden av religiös fanatism, och sällan har detta visat sig så starkt som i deras förföljelse av transpersoner. Vi utmålas som sexuella rovdjur som inte skiljer på vuxna och barn i vår drift att våldta och skända. De offentliga badrummen är jaktmarker och detta gäller främst transkvinnor som dessa bigotta fanatiker enbart ser som män i klänning. Fler och fler stater inför lagar och förordningar som skall göra livet svårare för en redan utsatt och sårbar grupp människor. Det går sällan en dag utan att transsidor på Facebook informerar om ännu en transperson som dött eller diskrimineras. För många är enbart valet av kläder på morgonen ett val mellan säkerhet eller sårbarhet, och detta faktum gör mig ännu mer ledsen och förbannad när jag ser religiösa galningar skylla terrorismhandlingen på 9/11 på transpersoners närvaro i offentliga badrum. De hävdar att Gud vänt sig bort från USA på grund av detta, de anser att lagförslaget i North Carolina är menat att skydda barnen i badrum och omklädningsrum. Det faktum att ett sådant förslag är olagligt rör dem inte i ryggen, för uppenbarligen vet de bäst.

Det som jag frågar mig är – varför hatar ni oss? Varifrån kommer detta hat? Detta är mer än bara ”det vanliga” ”kristna” skräpet från USA – detta är ren ondska. Dessa människor verkar inte ha någon insikt i att de utsätter sina medmänniskor för död och våld. I delar av USA är det tillåtet elever använder pepparsprej för att ”försvara sig” mot transpersoner i skolans badrum, det finns vuxna som rakt ut säger att de vill skjuta personer som de anser vara i fel badrum. Allt detta sker i syfte i att skydda barnen och att säkerställa Guds närvaro.

Det som gör detta, och mycket annat, så otroligt skrämmande är dels att det kostar liv och dels att USA ses som en förebild för många andra länder – däribland Sverige. När kommer SD föreslå något liknande? Jag kan inte tänka mig att de i sitt hat mot allt som inte är som dem ser med blida ögon på transpersoner och andra som bryter könsnormer. I USA, som för övrigt är en förebild för SD, drabbas färgade transpersoner värst eftersom de redan är nära botten. De är ofta fattiga, hemlösa och inte sällan i fängelse. Detta land tjänar otroliga pengar på att folk sitter i fängelse och sätter fler och fler i en värld som är oförlåtande och grym, speciellt för transpersoner som ofta hamnar i isolering eller våldtas av medfångar. Är detta en framtid för Sverige? Jag vill tro annat, och vårt sekulära land lär nog aldrig bli blint religiöst som USA men även här har KD försökt bryta ner aborträtten, ett tecken på att vi inte är säkra från denna galenskap.

Pastor Anne Graham hävdar att USA vänt sig bort från Gud och att alltifrån väder, terrorism och transpersoner är Guds straff för detta. Även homosexuella får en släng av sleven, hens bror Graham Franklin anklagar Barack Obama för att sprida synd och moraliskt förfall medan han hyllar Putins förbjudande av ”homosexuell propaganda”. Han går vidare med att hävda att homosexuella personer inte kan få barn så de kan ta andras, ett argument som används flitigt i Putins Ryssland.

Visst, begreppet ”tomma tunnor skramlar mest” är sant, men detta går förbi detta. Vi pratar inte längre om enskilda galningar utan om hat och diskriminering som formas till lagar och förbud. Det är ett faktum att fler transpersoner har dött i North Carolina sen denna lag kom. Är transpersoner ”the next frontier” för dessa hatiska människor eller ligger det mer bakom?

Jag har varit på mitt första möte på min transutredning, och jag fick ett sådant bra bemötande. Det känns rätt och riktigt, att jag är på rätt väg. Detta är dock inte fallet för alla och minst av allt de transpersoner som kämpar för sina liv i North Carolina och andra stater i det ”fria landet”. Även här i Sverige är trans något omvälvande och konstigt, och många förstår det inte. Det ställs mot det etablerade samhället med sina skadliga könsnormer, där foster blir färgkodade och formas utifrån vilka kroppsdelar de utvecklar. Transpersoner utmanar och hotar etablerade strukturer och normer och det skrämmer uppenbarligen slag på våra medmänniskor. Precis som homosexuella tidigt blev utpekade som sexuella rovdjur så anklagas transpersoner bland annat för att sexuellt antasta oskyldiga barn. I USA finns det flera exempel på senatorer som antastat kvinnor i badrum men ingen transperson har blivit dömd för det. Det finns inga bevis på att transpersoner antastar någon utan snarare tvärtom. De riskerar misshandel, både verbal och fysisk, bara de går utanför dörren ut på gatan på grund av andra människors hat.

Denna galenskap är inte begränsad till USA: vår käre påve har benämnt transpersoner som atomvapen och sagt till oss att vi måste acceptera våra kroppar som ”Gud gav oss”, alltså rätta in oss i cis-och heteronormer som finns i samhället och inte minst i kyrkan. Liksom jag ifrågasätter varför någon lyssnar på påven så undrar jag varför människor lyssnar på ”kristna” galningar i USA. Samma människor som hävdar att jorden är platt, att evolutionen är en lögn och att tropiska stormar beror på Guds straff. Personer som Anne Graham är en del av denna galenskap som kostar liv och de har ingen undre gräns för vad de använder för att föra fram sitt budskap av hat och rädsla.

Den politiska högersidan förlorade kampen mot homosexuellas rätt att gifta sig, och de tar ut det på transpersoner. Skillnaden är att transpersoner utmanar normer mycket mer än homosexuella gör, inte relationellt och sexuellt utan det mest heliga – kön och genus. Detta skrämmer slag på våra medmänniskor, de ser framför sig hur deras barn ifrågasätter sin identitet och kön och kanske, bara kanske, väljer ett annat sätt att leva. De skräms av en värld som inte har indelade toaletter och omklädningsrum, där människor lever utan förtryck och diskriminerande lagar.

Vi i Sverige måste fortsätta utvecklas, måste fortsätta tänka. Vi får inte hamna i samma situation som USA där rädsla och hat styr människors handlingar. I många fall är vi redan där, men jag vet att det finns många som kämpar, som tänker, som utmanar. Ett bevis på detta är beslutet om ersättning till de transpersoner som tvingats undergå sterilisering för att byta juridiskt kön. Jag hoppas verkligen det blir verklighet, det tar inte bort såren men det är ett erkännande av att staten gjorde sig skyldig till ett stort övergrepp som hade sin bakgrund i åsikten att transpersoner inte skulle få skaffa barn, inte sågs som värdiga att reproducera. Men ändå finns det personer i Sverige idag som talar emot det, som hävdar att det inte var tvång utan ett val. Dessa människor är på samma skala som Anne Graham och hennes anhang, bara en bra bit ifrån.

Låt dem inte få makten, varken här eller i USA. Lyssna inte på religiösa galningar utan tänk själv, öva empati och inse att transpersoner är människor också och vi förtjänar rättigheter som alla andra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s