Jag är ickebinär – Jag är jag.

Min identitet
är mina egna färger
min egen musik

Den 25:e maj är det regnbågscafé på Fenix Ungkulturhus här i Visby, och temat är Icke-binär könsidentitet och hur det är att vara icke-binär i en binär värld. Jag har tagit ett (eller många) steg utanför min trygghetszon och erbjudit mig att prata lite om hur jag upplever att ha en normbrytande identitet. Förutom att det är nervöst så är det också svårt – hur är det egentligen att vara icke-binär och vad betyder det för mig?


Det är allmänt känt att en måste kunna tala för sin sak, oavsett om det handlar om politik, kostval eller favoritartist i Melodifestivalen. Om en inte har bra argument och någorlunda vettigt sätt att närma sig en annan människa så blir det svårt för en att få fram ens åsikt och öppna människors sinnen. Detta är svårt för många, och när det kommer till identitet och känslor så är det ännu svårare. Det är en stiglös snårskog full av skuggor, och det är något som cis-personer kan ha svårt att förstå. Har en aldrig på djupet ifrågasatt ens identitet och kön så är det svårt att empatiskt sätta sig in i hur transpersoner tänker och behöver, vilket nog är skälet till att så få försöker. De flesta som försöker förstår ofta begreppen transkvinna och transman för de är också grundade i vårt könsbinära samhälle. Men hur blir det när en råkar på en människa som inte passar in i denna mall, de kan se sig som icke-binära, genderqueer, gender-fluid, agender eller queer. Det finns fler termer, men vad de har gemensamt är att de är mellan eller bortom den vedertagna ordningen Kvinna-Man.

Jag har, som jag skrivit om tidigare, fått könet flicka tilldelat mig vid födsel och uppfostrats  som flicka och senare som kvinna. Många transpersoner inser sin identitet som unga och växer upp i ett samhälle som är emot dem från början, en kamp i en identitet och en kropp som inte stämmer överens med vilka de är. Jag upplevde inte detta, eller i alla fall inte medvetet. Innan min kropp hade utvecklats med byst och höfter blev jag ofta kallad pojke av människor som inte kände mig, troligen på grund av mitt ofta korta hår. Det roade mig och jag rättade dem inte, jag minns även när jag och mina vänner lekte familj valde jag att vara mannen. Jag tänkte sällan på det då, vad det kunde innebära. Jag var sällan ”tjejig” även om jag ibland försökte för att passa in. När jag blev lite äldre kämpade jag med dåliga hemförhållanden, mobbing och ensamhet, många dagar var det tillräckligt för mig att ta mig framåt, avsluta ännu en dag. Kanske är detta skälet till att jag inte insåg att jag var en icke-binär transperson då, jag vet inte. Hur som helst, min insikt om min identitet kom i vuxen ålder, precis som vetskapen om min Aspergers.

Som min goda vän D sade i en tråd på Facebook: ”How do you explain something that you can’t even understand yourself?” Det är väldigt sant, och gör det svårt att få andra att förstå vad jag menar när jag säger att jag är icke-binär. Det är ett faktum att det vi människor inte förstår skräms vi av, och vi som utmanar könsnormen är väldigt läskiga – ibland undrar jag om transpersoner har ersatt terrorister som den stora skräckspridaren i USA med alla lagförslag rörande toaletter och omklädningsrum. Men om vi ser förbi rubrikerna och skräckpropagandan som vill utmåla transpersoner och övriga könsnormbrytare (inte alla icke-binära är transpersoner och alla transpersoner är inte icke-binära) som monster och förbrytare, vad hittar vi då? Människor som ställer sig utanför det normstyrda samhället och går sina egna vägar och dessa vägar existerar trots att de är svåra att förklara.

Vad är detta för mig då? Jag är inte kvinna (definitivt inte, det var den rollen jag fick, formades av och förkastade) och inte (som jag först trodde) transman utan jag är någonstans emellan eller bortom. Jag är jag, med alla minnen, upplevelser och övertygelser. Jag är jag med alla misstag, alla dumma ord och handlingar, ärrbildning och ångest. Jag har ingen betydande dysfori, även om vissa delar av min kropp ibland känns fel eller jobbiga, jag funderar från och till på om jag ska behålla min bröst till exempel, det kan växla från dag till dag. Samtidigt är de en del av min kropp, en del av mig och de har sina trevliga användningar. Jag ska skaffa en binder, kanske kan den räcka de dagar då jag vill glömma bort brösten? Jag vet inte ännu, och detta är också en sak som folk har svårt att förstå, att se. Om jag inte gör tydliga förändringar, så som hormoner (jag funderar starkt på att börja med testosteron) och/eller operation så är det svårt för dem att sluta se mig som kvinna. Vårt samhälle är så otroligt besatt av att benämna vissa saker som manliga och vissa som kvinnliga, och i detta ingår att se bröst som kvinnliga attribut, och skägg som manligt. För många, (Läs: de flesta) transpersoner är det viktigt att omvärlden (hur stor den nu är) ser en som en vill bli sedd, tilltalar en som en vill bli tilltalad. Att säga att det inte spelar roll hur andra ser en, att det viktigaste är att en vet vem en själv är, är privilegierat och oempatiskt när det kommer till människor som upplever alltifrån fel namn och pronomen till misshandel och trakasserier på grund av hur en oförstående värld ser och upplever dem. Detta privilegium kommer ur cisnormativiteten och de fördelar den ger dem vars egna kön stämmer överens med det som tilldelats dem.

Jag vill kunna se mig själv, allt det jag gjort och det jag inte gjort, allt det som är JAG utan filtret KVINNA framför linsen. I över trettio år har jag använt den, och nu vill jag inte ha den längre. Den förvränger mina bilder och min syn på världen – jag vill se klart. Det gör jag genom linsen icke-binär och min självvalda identitet Patrik Orion Sten. Mitt förflutna finns fortfarande kvar, och det är jag glad över då det spelat sin roll för att forma mig till den jag är, men det finns fortfarande plats för mer – det är högt i tak! Identiteten icke-binär ger mig plats att andas, att sträcka på mig och växa. Det är kanske så det är, rum att växa och andas i. Kanske inser jag till slut att jag inte behöver ändra något med min kropp för jag lyckas frånkoppla min identitet och kropp från stämpeln och filtret KVINNA, kanske inte. Vad som än kommer att hända kommer det komma ifrån mig, mina beslut är mina egna och för min egen skull. Det är något jag måste ha i huvudet när jag går igenom min utredning och vad som än kommer efter – det är mitt beslut och mina val.

Jag har fått ett sådant fint bemötande på transutredningen, jag hoppas att det fortsätter. Det är en lång process att gå igenom och ingen väljer det för att haka på en trend eller få uppmärksamhet. Många transpersoner mår väldigt dåligt och möter lite eller icke-existerande stöd från omgivningen. Det minsta ni kan göra är att försöka komma ihåg rätt namn och pronomen på människan framför er.

Kön och genus är otroligt komplext, inte binärt som många tror utan ett spektrum. Vi måste befria både oss själva och toaletterna från den binära könsnormen innan fler människor mister livet till mord och självmord. Cis-världen måste inse sina fel, och transvärlden måste sluta behandla icke-binära som ”icke-medlemmar”. Jag brukar säga att bland transpersoner så ses icke-binära som heterosexuella och homosexuella ser bisexuella – som några som borde välja sida och sluta fladdra runt mellan etiketterna. Trångsynthet finns överallt, och vi måste försöka resa oss över den. Välkomna även de som vi i hemlighet ser som fladdrande och ambivalenta, oavsett om det handlar om sexualitet eller kön.

Jag har kommit lite närmare en fungerande förklaring, men ni får ha tålamod. Identitet är inte lätt att förklara och placera i fack och lådor, inte ens för cis-personer. Vi är alla unika individer med vår egen eld och identitet. Låt oss alla få måla med våra egna färger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s