Icke-binär transman

Cirklar och tomrum
kön är en gnistrande väv
vi är färger

Jag har vid flera tillfällen blivit frågad hur det går ihop att vara både icke-binär och transman och jag tänkte försöka sprida lite ljus över frågan med denna text. Kön är som bekant otroligt komplext och består av mycket mer än bara det binära man och kvinna. Transpersoner fortsätter att få uppmärksamhet i media (både tv och sociala media som facebook), och detta sker både på gott och ont. Framgångshistorier visas jämte dödssiffror och den eviga debatten om transpersoners toalettvanor. Binära transpersoner visas mer och mer, vilket är bra, men det ekar tomt för oss icke-binära personer. Vi saknar än så länge tydliga förebilder, det är som om världen inte riktigt kommit till oss ännu. Själva konceptet icke-binär är nytt för många som fortfarande försöker förstå konceptet transman-transkvinna, och förekomsten av icke-androgyna transpersoner är i många fall helt okänt. Det betyder dock inte att vi inte finns..


Könsöverskridare har i alla tider provocerat och utmanat. När transpersoner får mer och mer utrymme reagerar den normativa cis-världen med förfäran och i många fall avsky. Transpersoner utmålas som sexuella rovdjur, precis som homosexuella personer gjorde en gång i tiden. Detta syns mest om en följer den löjliga och skadliga debatten om transpersoners tillgång till offentliga toaletter. Hollywood låter cismän spela transkvinnoroller och cementerar därmed fördomen att transkvinnor inte är mer än män i klänning och smink. Caitlyn Jenner förlöjligas av Bette Middler som både använder fel pronomen och antyder att Caitlyn kanske skulle återgå till att vara Bruce på grund av fallande tittarsiffror på hennes realityserie.

Till och med i Sverige möter transpersoner mycket motstånd, med en transvård som försvårar och förnedrar och även om vi inte kommer upp i samma dödssiffror som USA (tack och lov!) så mister transpersoner fortfarande livet genom självmord eller mord. Även daglig felköning och oförståelse påverkar orken att le och vara positiv.

Även om det kan verkar så för andra så föll inte alla mina insikter om min transidentitet som en present i mitt knä. De är frukten av en lång process som egentligen pågått från unga år även om jag först blev medveten om det för några år sen. Den första insikten vände allt på ända och jag fick omvärdera hela min personlighet, hela mitt Jag. Människor i min närhet får kämpa med att komma ihåg rätt namn och pronomen; jag har fått kämpa för att upptäcka och acceptera en del av mitt jag som legat dold under år av mobbing, ensamhet och bristande lust att fortsätta ännu en dag till. Många har bilden av att transpersoner redan från unga år inser sin identitet men det är inte sant för alla. Många av oss kommer underfund med det i vuxen ålder, när vi har mer tid och ork att lägga på introspektion och självinsikt, när vi inte möter misshandel och utfrysning varje dag. Så var det för mig.

Jag har tidigare skrivit om hur det är att vara icke-binär, men jag har kommit till ytterligare insikt sen dess. Jag gick som jag skrivit tidigare igenom en process som började med queer, gick via transman och landade vid konceptet icke-binär. Sen dess har jag insett att jag förutom icke-binär också är transman. Detta sätter myror i huvudet på många, och det förstår jag. Jag reagerade på samma sätt första gången jag hörde någon identifiera sig som en icke-binär kvinna, jag tänkte ”men hur går det ihop? Hur kan en vara icke-binär och binär på samma gång?” Dessa undringar är inte konstiga eller märkliga, de visar dock på en begränsad syn på kön och hur brett det är. Termen Icke-binär är, precis som ordet transperson, ett paraplybegrepp som rymmer många olika definitioner. Här finns det utrymme både för androgyna, könsneutrala, icke-binära kvinnor (femmes) och icke-binära män.

Min älskling visualiserade det väldigt bra. Om vi tänker oss konceptet Man och konceptet Kvinna som varsin cirkel på en vitt papper, så är paraplybegreppet icke-binär det vita utrymmet runtomkring. Här finns såklart mycket utrymme över, med många olika termer och sätt att beskriva sig själv, och huvuddelen av mitt jag finns i det vita utrymmet som finns runt de två cirklarna. Dock är det en del av mig som existerar som en liten cirkel i den större cirkeln Man, jag känner mig till en del som en man men också icke-binär och jag samexisterar både inom cirkeln och utanför.

Detta gör mig inte till en man, jag är inte transman fullt ut. Jag funderar på hormoner och kirurgi men det ställs alltid mot hur det påverkar min icke-binära identitet. Jag vill bli manligare, men inte man. Jag vill genomföra en mastektomi och börja med testosteron men troligen på en lägre dos än en transman eventuellt skulle gjort.

Det finns så lite som är fast och konkret när det kommer till könstillhörighet. Tvärtom vad många tror så är inte det binära satt i sten som det enda existerande sättet att vara människa på. Det är ett spektra som kan förändras och utvecklas över tid. Vi uppfostras i en binär värld där vi förväntas spela de roller vi får på livstid, men faktum är att vi hela tiden upptäcker nya saker med oss själva. Kön, sexualitet och erfarenheter utgör alla byggstenar i våra personligheter.

Vi icke-binära blir tvungna att väga mycket emot varandra, det finns inte ett uppenbart sätt att bli sedd som icke-binär, det bästa vi kan hoppas på är att folk frågar vilket /vilka pronomen vi har eftersom de är osäkra. Binära transpersoner möter mycket förvirring och okunskap men de är i alla fall på på samma väglängd som många cispersoner; för oss som går utanför det binära är vägen lika tydlig som det tomma vita pappret. Det är spännande och svårt på samma gång.

Jag tror att framtiden kommer att ge oss utrymme och förståelse, tills dess får vi försöka göra oss hörda i bruset. Vi är i färd med att skapa våra egna förebilder och hjältar, och vi får hjälpa varandra att skina. Till alla mina icke-binära syskon – ni är stjärnor i mörkret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s