Jag är trött på män

Gårdagens flygplan
som flög i skytteltrafik
nazisterna samlas

Jag är trött på män. Jag är trött på mäns våld, hat och krigshetsande. Vi får höra hur Trump skryter om sina sexuella närmanden mot kvinnor, sitt kvinnohat och allmänna idioti. Stängda gränser vittnar om det främlingshat som gror inom vårt patriarkala samhälle, där idén om ”vi och dom” växer sig större och större. Här på Gotland mobiliserar militären som om vi väntar krig i morgon, hjälpta av media som genom sina rubriker om ”hemliga ryska planer” och ryska militärövningar i Östersjön vill öka vår rädsla. Militären, som försöker få oss att känna oss trygga inför deras vapen och främlingsrädsla, har uppenbarligen oändligt mycket pengar att slösa på övningar. Vi får höra att jetplan kommer att flyga lågt, och att vi kan förvänta oss höga knallar från vapen. Allt detta i andan av skydd, att vi måste hävda våra gränser för ”fienden” som i det här fallet är Putin och Ryssland även om vi inte har sett röken av endera. Som pricken över i:et så får nazister demonstrera i Visby, med polisens beskydd, samma polis som hävdar att de är där för vår skull. Men vet ni vad? Jag är trött på att män beskyddar mig, jag är trött på att behöva skyddas från män av andra män som skyddar tidigare nämnda män. Jag är trött på att vara rädd.


Den dominerande känslan på Gotland idag är rädsla. Det var inte nog med att det har skett en hemsk våldtäkt av en av våra medmänniskor, dessutom en person med funktionsnedsättning, som genomled våldtäkten för att spara sitt liv. Nej, vi behöver uppenbarligen nazister i form av bland annat Soldiers of Odin som demonstrerar för att, enligt dem själva, skydda kvinnorna från ”de där”. ”De där” i det här fallet är asylsökande som befinner sig här på ön, och dessa hatiska människor spyr ut all sin galla över oss andra, sprider sitt hat och sin avsky för andra människor som enligt dem inte hör till. Saken är den att dessa människor aldrig brytt sig om kvinnor eller för den delen kvinnor med funktionshinder. Tvärtom är de kända för kvinnohat, våldtäkter och en sexism som gör en mörkrädd.

Jag har själv genomlidit en våldtäkt, blivit våldsamt utnyttjad av en man. Han höll fast mig och gjorde mig illa på grund av att han ville ha sex med mig. Det handlade dock aldrig om sex, trots att han sa att han inte skulle kunna hålla händerna från mig. Det handlade inte om en lust som inte gick att hindra, det handlade om makt och berövandet av den. Att reducera mig till något han kunde kontrollera, och förnedra. Våldtäkt sker i alla länder, alla kulturer. Det sker på grund av att personer vill beröva andra på makt och självförsvar. De känner sig starka och manliga (ja det är ofta män) när de kontrollerar (ja det är ofta kvinnor) andra, får dem att böja sig inför deras vilja.

Detta maktbehov startas redan i ung ålder. Det är inbyggt i patriarkatet, i vår kapitalistiska samhälle som ser människor, djur och natur som egendom, som saker att utnyttja eller vårda. Det är männens värld, där krig utkämpas för resurser, eller för fiktiva gränser som omger resurser. Inom dessa gränser odlas främlingsfientlighet utåt och kvinnohat inåt. Samma män som påstår sig skydda oss mot andra män som ”vill ta vår makt ifrån oss”, våldtar och slår oss konstant själva. Kvinnor uppfostras till att vara rädda, till att vara undergivna för det är uppenbarligen ingen idé att åtgärda männens omättliga behov till den kvinnligt kodade kroppen. Den ska kontrolleras, värderas och utnyttjas precis som naturen som förstörs av kemikalier, överfiske och utarmning av jorden. Och det finns tydligen inget som eldar upp män så mycket som andra mäns våld mot kvinnor. Män fördömer våldtäkt samtidigt som de skriker att våldtäktsmannen bör våldtas, de brölar att ”invandrarna ska ut” att de minsann inte ska komma hit och göra vad de vill med ”deras kvinnor” och så vidare.

Jag uppfostrades som kvinna och lärde mig att det är naturligt att vara rädd. Även om jag inte identifierar mig som kvinna längre finns dessa lektioner kvar. Att jag måste lära mig att försvara mig samtidigt som jag skulle göra mig liten och inte fresta männen. Drick inte för mycket, klä dig inte så där, dansa inte utmanande. Ta inte plats, var gullig och undergiven som en docka. Män, män män, alltid männens perspektiv. Och nu spyr både Soldiers of Odin och Trump ut sin galla över världen och Sverige och många av oss lyssnar. Vi godkänner deras propaganda, deras falska löften om skydd.

Hat har aldrig skyddat, förföljelse har aldrig räddat någon. Samtidigt som städer i Syrien blir sönderbombade så stärker vi våra gränser och utför ännu en kostsam militärövning som sker över huvudet på dem som redan flytt från fasor som vi inte ens kan föreställa oss. De som kom in alltså, eftersom vi gör vårt bästa för att förhindra det. Polismyndigheten (inte enskilda poliser), som hävdar beskydd samtidigt som de skyddar nazister, vräker EU-migranter och underlättar förföljandet av judar, är inte bättre än militären och deras krigshets. Båda ska uppenbarligen skydda oss från de där andra, som vill våldta oss, döda oss och beröva oss på vår makt.

Jag är trött på det, jag är trött på att vara rädd, jag är trött på att få ångest. Jag är trött på att höra militärflygplan och se militärfordon på vägarna samtidigt som jag ser Aleppo och andra städer förstöras i bilder på facebook. Jag är trött på att se Trumps nuna över sociala medier och se så många hylla honom trots att han hatar allt utom sig själv och inte ens har två hjärnceller ”to rub together”. Han är en produkt av det amerikanska, och i förlängningen, det västerländska samhället och inget annat. Han vill bygga murar, EU och Sverige vill bygga murar. De vill skydda sin egendom från andra som vill ta den i besittning.

Sluta uppfostra pojkar till män som vill kriga, våldta och äga. Uttrycket ”pojkar är pojkar” mynnar ut i våldtäkter och Soldiers of Odin; i människor som andra människor är rädda för oavsett kultur och härstamning. Sluta ösa pengar över militär och polis och hålla hatiska makter under armarna och suger ut pengar ur vårt samhälle. Pengar tas ifrån skolor, vård och andra viktiga samhällsfunktioner som är byggstenarna för ett starkt och tryggt samhälle. Samtidigt som dyra militärövningar sker läggs fler skolor ner på landsbygden, fler bibliotek får stänga och platser för kulturutbyte läggs ner.

Mina vänner inom F! Gotland blir trakasserade av män, vita män, som spyr sin galla över vad de ser som fienden. I detta fall är fienden starka feministiska kvinnor (och andra könsidentiteter) som strävar efter fred, intersektionalitet och ett starkt samhälle byggt på utbildning, mångfald och vård. Det är där vår styrka ligger, inte i vapen och ”ariska” svenskar utan i brytandet av gränser och delandet av kulturer och seder.

Det kommer alltid tillbaka till män, så snälla män sluta. Vi andra är trötta på ert hat, på era krig och ert våld. Vi är trötta på er, och det har vi varit väldigt länge. Ingen vinner på detta, allra minst ni själva, ni som lider av en rädsla så stark att ni spenderar er tid med att demonstrera mot människor som flyr från krig och bombningar, och skickar våldtäktshot till tonåringar på nätet.

De som våldtog gjorde en hemskt handling, men det är inte en handling som enbart finns hos ”de andra”, den finns överallt och åter igen är det män som är förövare.

Bara sluta, snälla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s